Quality Electric Motors
made in the Czech Republic!
image img2 image img2 image img2


Uitleg van 87Hz-motortechniek inductiemotoren gestuurd met frequentieomvormer.
Constant koppelregelbereik vergroot tot 87 Hz.

Wanneer een inductiemotor met VSD wordt gebruikt, wordt de basisfrequentie* doorgaans ingesteld op 50Hz. De basisfrequentie is het punt waar de frequentieomvormer de netspanning van 400V levert. Wanneer het snelheid wordt verlaagd, verlaagt de frequentieregelaar de uitgangsspanning proportioneel met de gewenste snelheid (en frequentie). Spanning/frequentieverhouding 400V/50Hz = 8V/Hz blijft behouden.

Voorbeeld
Als u de vereiste snelheid instelt op 50% van het nominale motorsnelheid, voert de omvormer 25Hz en 200V uit naar de motor.

Dit betekent dat de motor een constant koppel (en variabel vermogen) produceert tussen 5Hz en 50Hz.
Houd er rekening mee dat de motorprestaties bij snelheden onder 5Hz meer afhankelijk zijn van de frequentieomvormer dan van de motor.

Als u de motor laat draaien op snelheden die hoger zijn dan het nominale motorsnelheid, verhoogt de omvormer de frequentie dienovereenkomstig, maar kan hij niet meer leveren dan de netspanning van 400 V. Dit betekent dat de spanning/frequentieverhouding 400V/50Hz = 8V/Hz niet langer kan worden gehandhaafd en dat de motor in de veldverzwakkingsmodus gaat. Het motorkoppel neemt dan omgekeerd evenredig af met het snelheid (omdat de flux in de motor afneemt) en het vermogen blijft constant.

87Hz-motortechniek biedt een interessante oplossing voor toepassingen waarbij een constant koppel vereist is boven 50 Hz (boven het nominale motorsnelheid), aangezien deze techniek een relatief constante flux tot 87Hz.

De basisfrequentie van de omvormer moet worden ingesteld op 87Hz. Dit betekent dat de frequentie waarmee de omvormer de netspanning van 400V afgeeft 87Hz is. Motoren geschikt voor 87Hz Motortechniek moeten worden gewikkeld voor 230/400V 50Hz (niet 400/690V 50Hz). De motor wordt dan in Delta aangesloten (voor 230V 50Hz) en 230V is de spanning die de omvormer afgeeft bij 50Hz. Maar als u de motor laat draaien op snelheden die hoger zijn dan het nominale motorsnelheid, verhoogt de omvormer de frequentie dienovereenkomstig en kan een spanning leveren die hoger is dan 230V totdat de netspanning van 400V wordt bereikt bij 87Hz. Dit betekent dat het constante koppelbereik van de motor toeneemt tot 87 Hz.
Het motorvermogen bij 87 Hz is √3 groter dan het nominale motorvermogen. De motorstroom bij 87Hz is √3 groter dan de nominale motorstroom.

Opgemerkt moet worden dat bij gebruik van de 87Hz-motortechniek de frequentieomvormer moet worden verhoogd tot √3 x motorvermogen.

Voorbeeld
3 kW motor gebruikt voor 87 Hz Motortechniek:   √3 x 3 kW = 5.19kW .... Er moet een omvormer van 5.5kW worden gebruikt.
De ijzerverliezen nemen proportioneel toe boven de nominale motorfrequentie en dit is de reden dat het motorkoppel moet worden verlaagd tot boven de nominale motorfrequentie.

Houd er ook rekening mee dat het wordt aanbevolen om de 87Hz-motortechniek te gebruiken voor motoren tot 45 kW of 55 kW.

--------------------------
*'Basisfrequentie' wordt soms 'Nominale frequentie' of 'Motorfrequentie' genoemd (afhankelijk van de fabrikant van de omvormer).


Van Houcke NV
Vlamingveld 32
8490 Jabbeke
BelgiëTel. +32 (0)50/25 04 90©Van Houcke NV